ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
< ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία: 18/12/2015
Διοργάνωση: Φόρουμ
Τίτλος Εκδήλωσης: Εφημερίδα «Κηφισιά» - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

 

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Οπωσδήποτε δεν έχω την ικανότητα να παρουσιάσω ένα μουσικό αριστούργημα όπως η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, ωστόσο μπορώ να περιγράψω την επιτυχία της 9ης Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας που διοργάνωσαν οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς και το Φόρουμ Κηφισιάς την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο μεγαλοπρεπές κτίριο «Παλλάς Αθηνά» του Ιδρύματος Λάτση, στο Κεφαλάρι.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Κηφισιωτών και όχι μόνο στην εκδήλωση, ένα κοσμικό γεγονός που θα συζητηθεί για μέρες στους πολιτιστικούς κύκλους της πόλης μας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φραντσέσκο Βιανέλλο προς το δήμαρχο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, κοινωνικούς παράγοντες, μουσικούς και στο υπόλοιπο εκλεκτό ακροατήριο που τίμησε με τη συμμετοχή του την εκδήλωση. Αξίζει να αναφέρουμε ένα σημείο της:

«Χαιρετώ εσάς, ανθρώπους κάθε μορφής της τέχνης, κάθε κλάδου επιστήμης, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Χαιρετώ εσάς, ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επιτρέψτε μου ένα ιδιαίτερο χαιρετισμό στους εκπροσώπους των θεσμών. Καλωσορίζω το Δήμαρχο Κηφισιάς Γ. Θωμάκο και την κ. Καλλιόπη Βέττα εκπρόσωπο της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Στο πρόσωπό σας, κύριε Δήμαρχε, χαιρετώ όσους ασχολούνται ή ασχολήθηκαν με τη διοίκηση του Δήμου μας. Και φυσικά χαιρετώ τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο για μία ακόμη φορά μας φιλοξενεί όλους στο χώρο αυτό.

9η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του συλλόγου μας, μια καθιερωμένη πια μουσική συνάντηση που ευχόμαστε να έχει και συνέχεια. Όλα όμως εξαρτώνται από εσάς. Από τη στήριξή σας. Αυτή τη φορά, δεν το κρύβω, φοβηθήκαμε μήπως δεν τα καταφέρναμε, αλλά ζήτω το πείσμα. Ευχαριστώ όσους μας άκουσαν και τελικά μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε και φέτος τη χριστουγεννιάτικη συνάντησή μας.

Θέλω να τονίσω ότι δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ εάν δεν είχα δίπλα μου τα μέλη του Δ.Σ., τους δύο αντιπροέδρους κ. Μαίρη Χαρατζά και τον κ. Ανδρέα Αλιμπράντη, τις κυρίες Μαρία Λεγάντη, Βενετία Ματαλιωτάκη, Ολυμπία Καλού και Ελένη Τριπερίνα.

Μια συναυλία αφιερωμένη στη μουσική μπαρόκ που συνδέει όλο το σημερινό πρόγραμμα. Από το πρώτο μέρος μέχρι το Χαίρει η Γη του Χέντελ, της Χορωδίας. Έργα των Pursel, Torelli, Sammartini, Arie Antichedi Cardara. Και φυσικά Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι και Κάλαντα.

Θα τελειώσουμε με το GesuBambino, με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών της σημερινής συναυλίας: Της ορχήστρας, της χορωδίας και του βαθύφωνου.

Αυτές τις μέρες γεννιέται ο Χριστός και γεννιέται όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά για όλους τους ανθρώπους, φέρνοντας μαζί του, πέραν της αγάπης και της ειρήνης, το μεγάλο μήνυμα της ανεκτικότητας. Και με αυτό το μήνυμα εμείς συνεχίζουμε, γιατί η ζωή συνεχίζει.

Να είστε καλά και χρόνια πολλά».

Στη συνέχεια κατέλαβαν τις θέσεις τους οι μουσικοί της Ορχήστρας, που αποτελείται από 9 μέλη, 4 βιολιά, 1 βιόλα, 1 βιολοντσέλο, 1 κοντραμπάσο, 1 τρομπέτα και 1 φλάουτο με ράμφος. Συμμετείχε και ο διακεκριμένος βαθύφωνος της Λυρικής Σκηνής, κ. Μιχάλης Κατσούλης. Επίσης, συμμετείχε η μικτή χορωδία νέων του Δήμου Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Θανάση Αρβανίτη. Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος είχε ο μουσικός κ. Θ. Δεληγιαννάκης.

Το μουσικό πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη και ακούστηκαν έργα μεγάλων συνθετών. Άριες αντίκες του Βενετσιάνου συνθέτη AntonioCardara απέδωσε ο Μιχάλης Κατσούλης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η μικτή χορωδία νέων του Δήμου Κηφισιάς, που απέδωσαν εξαιρετικά -εκτός των άλλων- και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισαν η μικτή χορωδία νέων και η ορχήστρα με το παραδοσιακό θρακιώτικο χριστουγεννιάτικο τραγούδι «40 ημέρες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε», που το κοινό χειροκρότησε παρατεταμένα.

Στο φουαγέ του Κοινωφελούς Ιδρύματος προσφέρθηκαν αναψυκτικά και ελαφρά εδέσματα, προσφορά του Ιδρύματος.

Το συμπέρασμα, τώρα, όχι δημοσιογραφικό, αλλά έντονο μουσικό: ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ, ΑΞΙΖΕΙ!

Μιχάλης Τρανάκας