ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
< ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία: 07/06/2013
Διοργάνωση: Φόρουμ
Τίτλος Εκδήλωσης: Τύπος Κηφισιάς-Μεγαλειώδης ποιητική βραδιά στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη αφιερωμένη στον Βαγγέλη Χρόνη

Μεγαλειώδης ποιητική βραδιά στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη αφιερωμένη στον Βαγγέλη Χρόνη

Με προσέλευση κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία (άνω των 600 ατόμων) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη (Λεβίδου 11) η παρουσίαση του ποιητικού έργου του Βαγγέλη Χρόνη, που διοργανώθηκε από το Φόρουμ για την Κηφισιά, με κεντρικούς ομιλητές τους ποιητές Θανάση Νιάρχο, Τίτο Πατρίκιο και την ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου (στο πάνελ των κεντρικών ομιλητών ήταν προσκεκλημένη και η ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία τελικά δεν παρέστη λόγω μικρού προβλήματος της υγείας της). Μέσα στις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες της Πινακοθήκης είχε συγκεντρωθεί πλήθος φίλων της ποίησης, αλλά και σημαίνουσες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, της κεντρικής πολιτικής ζωής, του πνεύματος και των τεχνών.
 
Ποίηση «ευγενικής μελαγχολίας»
Ο κος Θ. Νιάρχος ξεκίνησε την παρουσίαση του έργου και των ομιλητών, παρατηρώντας ότι η ποίηση του Βαγγέλη Χρόνη «διακρίνεται από ευγενική μελαγχολία. Από μια ματιά διακριτική, λεπτή πάνω στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης». Ο κος Τίτος Πατρίκιος ξεκίνησε την ομιλία του με μια χαριτωμένη επισήμανση πολιτικού περιεχομένου, καθώς παρατήρησε με ανυπόκριτη ειλικρίνεια τη χαρά του για την παρουσία στο ακροατήριο εκπροσώπων τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης. Σύμφωνα με τον κ. Πατρίκιο τα βιβλία του κου Χρόνη έχουν το προτέρημα να θέτουν στον αναγνώστη καίρια ερωτήματα. «Τι χαρακτηρίζει καίρια την ποίησή του», αναρωτήθηκε; «Η κίνηση στο εσωτερικό του ανθρώπινου ψυχισμού και η κίνηση στον χώρο. Στο έργο του παρατηρείται η τομή του υπαρξιακού με τον ιστορικό χρόνο. Με σημεία αναφοράς την αρχαία Ελλάδα, την Ελληνιστική περίοδο, το Βυζάντιο και την Κίνα, η ποίησή του κου Χρόνη κινείται ανάμεσα στα ακραία συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας, αλλά και στο παρόν του ποιητή, το οποίο τελικά μεταβάλλεται σε ιστορικό παρόν που μας αφορά όλους».
 
«Την κατάλληλη στιγμή έρχονται οι κατάλληλες λέξεις»
Η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, όπως την προλόγισε ο κος Θ. Νιάρχος, εξέφρασε την χαρά και την τιμή που ένιωσε από την πρόσκληση του κου Βαγγέλη Χρόνη. Αναφέρθηκε στην αισχύλεια σκηνοθεσία και «στο παιχνίδι σκότους και φωτός στην ποίηση του», και ξεχώρισε «το αποκαλυπτικό φως των Κυκλάδων και ιδίως της Δήλου, όπως χρησιμοποιείται μέσα στο ποιητικό του έργο». Ο ίδιος ο ποιητής, σε ερωτήσεις του κου Θ. Νιάρχου αναφορικά με το ξεχώρισμα των λέξεων ανάμεσα στην επαγγελματική και την ποιητική του δραστηριότητα, παρατήρησε ότι «πολλές φορές στη γλώσσα της δουλειάς μου περνάνε λέξεις που ανάγονται αμιγώς στο ποιητικό γίγνεσθαι, ωστόσο πιστεύω ότι την κατάλληλη στιγμή έρχονται οι κατάλληλες λέξεις. Τελικά οι λέξεις θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ποιήματα του κου Βαγγέλη Χρόνη διαβάστηκαν στην εκδήλωση από τους ηθοποιούς Άλκηστη Πουλοπούλου και Νίκο Ψαρρά.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο παρακάτω link: 

https://plus.google.com/photos/106073042991134468023/albums/5886735519667171569?banner=pwa&authkey=CN2OmK_Rt7C14QE

 

(Πηγή: «Τύπος Κηφισιάς»)