ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
< ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία: 04/10/2013
Διοργάνωση: Πινακοθήκη
Τίτλος Εκδήλωσης: Εφημερίδα Ημερησία - Η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη χαρίζει λευκή τίγρη στο Μουσείο Γουλανδρή

Η πινακοθήκη Κουβουτσάκη χαρίζει λευκή τίγρη στο μουσείο Γουλανδρή!

Η πινακοθήκη Κουβουτσάκη χαρίζει λευκή τίγρη στο μουσείο Γουλανδρή!

Μια λευκή τίγρης, το χρώμα της οποίας έχει προκύψει από γονιδιακή μετάλλαξη, θα "καλωσορίζει" το κοινό από αύριο Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στην είσοδο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές ξεναγήσεις από την υπεύθυνη του τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας δρ Μαρία Δημάκη με θέμα: «Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αιλουροειδές του κόσμου».Οι λευκές τίγρεις έχουν εξαφανιστεί ή όχι; Που οφείλεται το λευκό χρώμα τους; Ποια αιλουροειδή ζουν σήμερα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο αιλουροειδές;" Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να μάθουν ποια από αυτά μοιάζουν μεταξύ τους και ποια έχουν μεγάλες διαφορές.

Οι ξεναγήσεις είναι προγραμματισμένες για τις Κυριακές 6 και 20 Οκτωβρίου και 10 και 24 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια ευγενική προσφορά της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη, η οποία είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ν. Κουβουτσάκη και βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη, η καλλιέργεια, η προαγωγή και η διάδοση των εικαστικών τεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παραστατική ζωγραφική και γλυπτική. Η συλλογή της πινακοθήκης – που λειτουργεί ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο με δωρεάν είσοδο – , αποτελείται από περίπου 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου και του 20ου αιώνα, ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών - ο επισκέπτης θα θαυμάσει μεταξύ άλλων τους καμβάδες του Ντελακρουά, έργα του Τσαρούχη, του Τέτση, του Γκύζη, του Ροντέν του Ντε Κίρικο.

Κι άλλα νέα εκθέματα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εν τω μεταξύ στα εκθέματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχουν προστεθεί σπάνια απολιθώματα. Ο Ιχθυόσαυρος, ο Στενεόσαυρος και το Κρινοειδές είναι απολιθώματα εξαιρετικής σπανιότητας λόγω της άριστης κατάστασης διατήρησής τους. Μαζί με τους Αμμωνίτες, τους Βελεμνίτες και τα άλλα θαλάσσια ζώα, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για την αφθονία της ζωής στον παλαιό ωκεανό της Τηθύος, που εξελίχθηκε με το πέρασμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών στη σημερινή Μεσόγειο. Τα απολιθώματα αυτά που είναι 180 εκατ. ετών βρέθηκαν στην περιοχή Holzmaden ανατολικά της Στουτγάρδης και είναι δωρεά του δρος Ερχαρτ Ehrhart και της Σοφίας Ζίγκλερ.

Τις Κυριακές 13 Οκτωβρίου, 3 και 17 Νοεμβρίου, η διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου θα κάνει επιστημονικές ξεναγήσεις με θέμα : «Ταξίδι στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος, από τα κρίνα της θάλασσας στα λιβάδια της Ποσειδωνίας». Με οδηγό τους Ιχθυόσαυρους, τον Στενεόσαυρο και το Κρινοειδές, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Θα γνωρίσουν ζώα από τις αρχέγονες θάλασσες, αλλά και τα ζώα και φυτά του σημερινού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

 

(Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία)