ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
< ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία: 28/02/2014
Διοργάνωση: Πινακοθήκη
Τίτλος Εκδήλωσης: Τύπος Κηφισιάς - Το συγγραφικό έργο του Θανάση Βαλτινού στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΥΒΟΥΤΣΑΚΗ 

                 

 

 

 

Πλημμύρισε φως η Κηφισιά από το πνεύμα του Θανάση Βαλτινού.

Τον κίνδυνο «να φτάσουμε σε εμφύλιο πόλεμο νοοτροπιών, αισθημάτων, απόψεων», εξήρε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, μιλώντας την προχθές (Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου) το βράδυ σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το «Φόρουμ για την Κηφισιά» στην «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη», για την παρουσίαση του συγγραφικού του έργου.

Ο κ. Βαλτινός πρόσθεσε ότι «στην τρέχουσα κατάσταση, αν και έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν, ο κίνδυνος είναι ορατός για να πέσουμε σε μια κατάσταση εσωτερικού εμφυλίου πολέμου…», αν και αποκάλυψε ότι έχει «τελειώσει» συγγραφικά με το ζήτημα αυτό, εκφράζοντας την ελπίδα του όπως «οι Έλληνες να μην πέσουν σε μια παγίδα φαγωμάρας που δημιουργεί αδιέξοδα και καταστροφές και οδηγεί σε γκρεμούς».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Θανάσης Νιάρχος, χαρακτήρισε το Βαλτινό ως «εθνικό συγγραφέα», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για την πνευματική εργασία, από την προσέλευση το κοινού».

Αναφερόμενη στο έργο του κ. Βαλτινού, η ποιήτρια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κική Δημουλά, τον χαρακτήρισε «σεσημασμένο σκοπευτή για πολλούς και δύσκολους στόχους» και είπε ότι οι δύο είναι «ετεροθαλή αδέρφια», με κοινό πατέρα το λόγο και μητέρα τη πεζογραφία για το Βαλτινό και την ποίηση για την ίδια. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Βαλτινός είναι πολύπτυχη προσωπικότητα και μανιώδης γνωσιομαθής –μια λέξη πλασμένη από εκείνη προς τιμή του, ενώ εκθείασε το γεγονός ότι γράφει μικρής εκτάσεως βιβλία.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πρόσληψη του έργου του ήταν διαφορετική, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, και τόνισε ότι ο Βαλτινός αμφισβήτησε την πολιτική κοσμοθεωρία. Επιπλέον ανέφερε ότι ο συγγραφέας έχει παρακολουθήσει ακάμαντα την πορεία του ελληνισμού και ότι το έργο του καλύπτει όλο τον 20ο αιώνα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής τόνισε ότι τον Βαλτινό δεν τον ενδιαφέρει η Ιστορία ω αλληλουχία περιστατικών, αλλά ως μήτρα και ως μητριά ατομικών πεπρωμένων ενώ υποστήριξε ότι στα βιβλία του υπάρχει πολλή Ιστορία κάτω από πίεση πολλών ατμοσφαιρών. Και πρόσθεσε ότι η γλώσσα στο Βαλτινό είναι βασικό μέρος της αισθησιοκρατικής του ποιητικής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσεις τα βιβλία του είναι «να θελήσεις να εισπνεύσεις Ιστορία πριν θελήσεις να μάθεις Ιστορία».

«Έπρεπε να αλλάξουν τα χρόνια για να είμαστε έτοιμοι γύρω από τα πραγματικά βιβλία για τον πραγματικό εμφύλιο πόλεμο», υποστήριξε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, προσθέτοντας –αναφερόμενος στα όσα περιγράφει ο Βαλτινός- ότι «δεν υπάρχει τίποτε Άγιο στο να βασανίζεις ανθρώπους», κάτι που στα χρόνια του εμφυλίου έκανε τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Τατσόπουλος υποστήριξε ότι «η χολή βγαίνει ξανά στην επιφάνεια και ότι ο εμφύλιος επιστρέφει μέσω του Διαδικτύου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ηθοποιοί Χρήστος Λούλης και Κατερίνα Λέχου διάβασαν έργα του συγγραφέα.

Τέλος, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Παναγιώτης Κουβουτσάκης τόνισε ότι «το Φόρουμ για την Κηφισιά ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια, με σκοπό να αναβαθμίσει τις τέχνες και να δημιουργήσει στα Βόρεια Προάστια ένα δεύτερο ισχυρό πόλο πολιτισμού. Ο πολιτισμός βέβαια δεν είναι μόνο τα εικαστικά, είναι και η μουσική, το θεατρικό και το συγγραφικό έργο και η ποίηση. Αυτή την κουλτούρα, ελπίζει να αναδείξει και να προωθήσει με σημαντικές εκδηλώσεις το Φόρουμ για την Κηφισιά, με τη συνεργασία της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η παρουσίαση για το συγγραφικό έργο του Θανάση Βαλτινού ήταν μια σπουδαία εκδήλωση. Είναι ένας σημαντικός συγγραφέας και θα έπρεπε να τον τιμήσουμε όπως και κάναμε».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Παναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Νίνα Βλάχου και Μανώλης Κουρμαδιάς κ.ά.

Πηγή: «Τύπος Κηφισιάς»